Artukaisten lentokenttää juhlitaan näyttävästi

Artukaisten kaupunginosassa, suunnilleen nykyisen Turun Messu- ja Kongressikeskuksen paikalla, sijaitsi aikoinaan lentokenttä. Tulevana syksynä, 8. syyskuuta, vuonna 1935 perustettua Artukaisten lentokenttää muistetaan juhlavin menoin. Kentän 75-vuotisjuhlan järjestelyissä ovat mukana Turun kaupunki, Turun Kauppakamari, Turun Lentokerho, Ilmavoimat, Rajavartiolaitos, TS-Yhtymä ja Turun Messu- ja Kongressikeskus.

Juhlapuheen Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa 8.9. kello 13 alkavassa tilaisuudessa pitää Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen. Kello 14.45 on vuorossa Hornetin ylilento, jonka jälkeen nähdään mm. yli kahdenkymmenen ilma-aluksen lentoparaati sekä Turun Laskuvarjourheilijoiden ryhmähyppy. Musiikista vastaa Laivaston Soittokunta. Juhlassa on mahdollista tutustua lentokalustoon lähemmin. Paikalle saadaan mm. vanha purjelentokone. Tapahtuma on yleisölle avoin ja ilmainen. Yleisöä toivotaankin paikalle sankoin joukoin.

Suomen ensimmäinen siviilimaalentoasema

Juhlaa järjestelevän toimikunnan puheenjohtajana toimii Pentti Kosonen.
- Turku on ollut monissa ilmailuun liittyvissä asioissa edelläkävijä, sanoo Kosonen ja kuvailee tulossa olevaa tilaisuutta tärkeäksi ilmailuaiheiseksi kulttuuritapahtumaksi.
Artukaisiin perustettiin vuonna 1935 Suomen ensimmäinen maalla sijainnut siviililentoasema, joka korvasi Turun Ruissalossa aiemmin olleen vesilentoaseman.

Historian kirjat tietävät kertoa, että lentokentän avajaistapahtuma oli Turulle merkittävä tilaisuus. Maan ensimmäisen ja silloin maailman pohjoisimman siviilimaalentokentän vihkitilaisuudessa oli paikalla presidentti P.E. Svinhufvud, hallituksen jäseniä ja ulkomaisia valtiovieraita. Lentonäytöstä laskettiin olleen seuraamassa noin 30 000 henkilöä.

Artukaisten lentokenttä jäi nopeasti ahtaaksi jo 1940 –luvulla. Ruskon lentokenttä valmistui vuonna 1955 jatkamaan lentoliikennetoimintaa Turussa. Artukaisten kenttä toimi tämänkin jälkeen vielä jonkun aikaa urheilukoneiden sekä sairas- ja saaristolentotoimintakäytössä.

Kiitotiestä jäljellä nimi ja muistot

Artukaisten aluetta kehitetään nykyään vahvasti tapahtumatoiminnan suuntaan. Syyskuun puolivälissä lentokentän paikalle avautuu Turun Messu- ja Kongressikeskuksen rakennuttama uusi ravintolasali, joka on mm. kokous- ja kongressikäyttöön soveltuva tila. Varsinaisesta lentokentästä on nähtävissä vieläkin rippeitä. Nimistössä lentokenttä on edelleen vahvasti mukana; juhlaakin vietetään Artukaisten kiitotiellä.

Lisätiedot

Järjestelytoimikunta, pj. Pentti Kosonen, puh. 050 559 0168, pentti [dot] kosonen [at] turku [dot] fi
 

Julkaistu: 07.06.2010 klo 11:53